Kultúra

2013
  • Megalakítottuk a Csurdóka tánccsoportot, mely heti rendszerességgel tart próbákat a Közösségi Házban és havi rendszerességgel rendezünk Phono táncházat, a hagyományos fonó modern változatát, melyeken meghívott előadók szerepeltek, táncház, zene és kötetlen beszélgetés várja a közönséget. Célunk elsősorban a helyi közösség megteremtése.
  • 2013 nyarán megrendezésre került az egyesületünk és a helyi önkormányzat közös szervezésében az I. Cserépfalui Művésztelep, melyen 10 festőművész vett részt, akik az ország különböző tájairól érkeztek hozzánk. A Művésztelep lezárásaként egy kiállítást rendeztünk az egy hét alatt készült képekből, melyek közül 10 db festmény felajánlásra került a falu részére. Képek a Cserépflau Blog -on.
2014
  • 2014 nyarán megrendeztük az a Cserépfalu Jövőjéért egyesület és a helyi önkormányzat közös szervezésében a II. Cserépfalui Művésztelepet, melyen 5 festőművész vett részt, akik az ország különböző tájairól érkeztek hozzánk. A Művésztelep lezárásaként egy kiállítást és aukciót rendeztünk az egy hét alatt készült képekből, melyek közül 8 db festményt megvásároltak a művészektől az ide látogatók.
  • Újra Phono! Több mint 70 Cserépfalusi ropta a táncot, a Pipás zenekar húzta a talpalávalót, Dr. Szász Tibor és Siptár Dániel pedig a szellemi táplálékunkról is gondoskodott. A programot Dr. Szász Tibor, címzetes egyetemi tanár indította, aki a fenntarthatóságról szóló gondolatait osztotta meg velünk. Később sokan jelezték, hogy azokra a problémákra, amiket felvetett, mi mit tehetünk? Mit tehet a hétköznapi ember? Fenntarthatóság: "a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket". Ennél egyszerűbben nem lehet elmondani. Minden tettünknek megvan a következménye, de lehet, hogy már csak a gyermekeink fogják azt tapasztalni, és nem biztos, hogy örülni fognak neki… Mégis mit tehet egy cserépfalusi lakos? Odafigyel a fogyasztásra, nem vesz meg semmit feleslegesen, nem spanyol, olasz vagy kínai zöldséget vásárol, hanem amit a közelünkben termesztettek.
    Szelektíven gyűjti a szemetet. Vigyáz a vízre, hiszen az az éltető elemünk, gondolom mindenki tudja, hogy testünk 70%-a víz! A sorainkat, pedig egy indián ember szavaival zárjuk: ​“Ha kivágtuk az utolsó fát, kifogtuk az utolsó halat, beszennyeztük az utolsó folyót, akkor rá kell jönnünk, hogy a pénz nem ehető!”

• 2015 március 14. megint Phono! Nem bírjuk abbahagyni...

• A Szalakóta Egyesület a Bese gyesület felkérésére Székelyudvarhelyen volt, hogy kicseréljék tapasztalataikat a hagyományos gyümölcsös program keretében. Erről készült egy rövid összefoglaló:

• A Bese Egyesület 2015 november 07.-én megrendezte az első Mezőségi Gyümölcs Fesztivált. Felkértek minket a kulturális programok megszervezésére és lebonyolítására. Az alábbi videó a nap összefoglalója:

2016

• A Garamond Kiadványszerkesztő Stúdió Kft. megbízásából végeztünk el egy kisebb volumenű tanulmány és illusztráció készítési munkát. A kiadvány a BNPI szerkesztésében készült és a Natura 2000 erdőkben a fahasználatok jelölésének természetvédelmi szempontjait taglalja elsősorban az erdőket kezelő szakszemélyzet számára.

2017

• A HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiója által kivitelezésre kerülő Tizenkét pokol című dokumentumfilm  előkészítése és forgatása során adódó gyártás-szervezési és rendező-asszisztensi feladatok ellátásával bízta meg az egyesületünket és az alábbi feladataink voltak:
    • Közreműködés a technikai forgatókönyv elkészítésében
    • Kapcsolattartás az előállításban együttműködő szervezetek képviselőivel (HM HIM, katonai szakértők, hadtörténészek, hagyományőrző egyesületek stb.)
    • Díszlet-, jelmez- és egyéb eszközbeszerzési feladatok ellátása
    • A forgatások helyszínein szállás és étkezés szervezése
    • Pirotechnikai anyagok, imitációk beszerzésének előkészítése
    • Járművek bérlése, saját járművek mozgásának koordinálása
    • A színészek, a statisztéria és a stáb közlekedésének, tevékenységének koordinálása
    • A forgatások idején a snittlista, illetve a technikai forgatókönyv alapján a jelenetek előkésztésében való közreműködés
    • A felvett jelenetek rendezőkkel közös áttekintése, a nyersanyag vágáshoz való előkészítésében, szkriptelésében való közreműködés
    • Megbízott a feladatokat hazai, valamint szlovén és olasz területeken látja el, angol nyelvtudását is hasznosítva

2018
  • A Planet Studio Kft. megbízásából kutatást végeztünk és riportokat készítettünk olyan emberekkel, akiket az 50-es években tartottak jogtalanul fogva elmegyógyintézetben. Ez a kutatás szolgált alapjául annak a dokumentumfilmnek, mely 2019-ben lesz bemutatva. A film címe: Levelek a bolondokházából. Ezt a filmet Mező Gábor kutató álmodta meg, amikor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában elolvasott néhány levélrészletet. A film címével azonos tanulmányában azt írta, ritkán hatódik meg munkája közben, de ez a történet nagyon megérintette, s azonnal megértette, hogy ezt meg kell írnia.

2019

• A Fonó Zenekar az 1997-es megalakulása óta a magyar népzenei mozgalom szereplőitől szokatlan művészeti „közelítésekre” vállalkozott. Az „Atyai ág” címet viselő kezdeményezés is hasonló célokat követ, hiszen keretében a magyar népzene keleti irányú kapcsolatait kívánja a közönség elé tárni.
    Agócs Gergely és a Fonó zenekar régóta kapcsolatban áll a Szalakóta Egyesülettel, hiszen a "Vadbarokk" c. lemez elkészítésében is szerepet vállalt. Innen jött az ötlet, hogy közösen pályázzunk egy olyan programra, mely az „Atyai ág” címet viseli. A program lebonyolítására a Szalakóta Egyesületet kérték fel, mely létre is jött az ÖSSZMŰVÉSZETI PROGRAMOK KOLLÉGIUMA, 787113/00018 azonosító szám alatt nyilvántartásba vett pályázati cél támogatására, azaz ATYAI ÁG - AÓCS GERGELYÉS A FONÓ ZENEKAR - MAGYAR-TÜRK NÉPZENEI KONCERTSOROZAT lebonyolítására nyújtott 6.680.000 FT összegű támogatás segítségével. A turné során 21 közreműködő állt a színpadon, mely a maga nemében a koncert egyedülálló voltát is fémjelzi, a koncerteket több mint 4500 fő tekintette meg a 6 koncerthelyszínből álló turné során, több mint 2500 km-t tettünk meg s a koncert sikeréhez egy tucat szervező nyújtott segítséget, akiknek a közreműködése nélkül ez a projekt nem valósulhatott volna meg.  Elképesztő, hogy az előadásokon mindenhol telt ház volt. Elkészült egy koncertfelvétel is, melynek utómunkálatai 2020 januárig tartottak.

• 2019. Szeptember 21. Kecskemét – Hírös Agóra (a XXVII. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében)

• 2019. Szeptember 22. Budapest - Gül Baba Türbéje

• 2019. Szeptember 24. Budapest – MüPa Bartók Béla Hangversenyterem